Waterstraal verwijdert oude verf

Geplaatst op

Corporatie Provides uit IJsselstein wil zeven jaar garantie op de nieuwe verf voor stalen balkonbalustrades. Ketenpartner ESJ Vastgoedonderhoud uit Harderwijk moet daarvoor de oude laklagen wegspuiten met water onder een druk van 2500 bar.

Provides voert in IJsselstein groot onderhoud uit aan negentien flats in de wijk IJsselveld-Oost. De balustrades van 126 balkons worden daarbij opnieuw geschilderd. Om het resultaat voor zeven jaar te kunnen garanderen moet ESJ Vastgoedonderhoud de balustrades tot op het blanke staal kaal maken. De oude verflagen bleken te verschillend van samenstelling om voldoende draagkracht te kunnen bieden aan de nieuwe coating. Aanvankelijk probeerde de schilder het met afkrabben. Dat pakte niet zo goed uit omdat de verzinklaag erdoor beschadigde. “Dan ben je dus nog verder van huis”, zegt Eduard Drees van de Harderwijkse schilders. Hete lucht en afbijtmiddel kregen weinig vat op de oude verflagen, evenals branders.

Extreem hoge druk

Met water onder extreem hoge druk lukte het Drees wel. De machinerie komt uit de bedrijfstak slopen waar met het materieel betonnen constructies in handzame delen worden gesneden. In de schilderssector wordt water wel vaker onder druk gezet om ondergronden te reinigen. Die druk ligt doorgaans tussen 150 en 500 bar. Door de extreem hoge druk spoelde het water niet alleen de verflagen weg maar ook losse zinkschilfers. De methode bespaart Drees tijd: “Het scheelt ons een mandag per hek in vergelijking met krabben.” En het resultaat in zijn woorden: “Een ondergrond als zilverwerk!”

In technische termen is dat een reinigingsklasse van Sa 2,5. Diezelfde kwaliteit zegt Drees te behalen met stralen. Die methode vergt volgens hem echter meer voorbereiding. In IJsselstein kon het bedrijf volstaan met het spannen van een steigerdoek om de verfresten op te vangen. Voor de afwerking koos de schilder voor coatings die ook in de offshore worden gebruikt. Het staal is eerst bewerkt met Sigmacover 256, een tweecomponentenprimer op basis van epoxy. De balustrades worden daarna afgewerkt met twee lagen Sigma Multifinish 2K PU semigloss in de kleur middengrijs. Deze halfglanzende tweecomponentenfinish heeft een basis van polyurethan. De eerste laag verzorgt de hechting en de tweede laag levert de harding. De totale laagdikte bedraagt 200 micrometer. Hechting en hardheid leveren een corrosiebestendigheid van klasse C4. “Een klasse die gebruikelijk is in bijvoorbeeld kustgebieden”, zegt Drees. Het groot onderhoud begon in september vorig jaar. De negentien flats worden voor de zomer opgeleverd.