Muziekgebouw nu al corrosie

Geplaatst op

Het gebouw is een van die gebouwen die de binnenstad van Amsterdam naar het noorden heeft opengebroken. Het hoort nu helemaal bij het stadscentrum. Maar het in 2005 opgeleverde Muziekgebouw Aan ’t IJ/BIM-huis blijkt in een maritiem-industriële omgeving te staan. Met grote gevolgen voor de coating.

Je kunt zien dat zelfs in het van de buitenlucht afgesloten deel van de kap al bijgeplekt is’, wijst Robert Sjoers aan. Hij loopt met voorman Henry Schreuder en SchildersVakkrant op zo’n 25 meter hoogte over de roosters onder de luifel van het Muziekgebouw Aan ‘t IJ. Inderdaad heeft de technische dienst van het gebouw hier en daar bijgeplekt. We lopen hoog boven de binnenhal, die onder ons met een glazen pui en op onze hoogte met een houten wand van de buitenwereld is gescheiden. Eenmaal door een deurtje in die wand naar buiten kom je in een andere wereld: hier heerst de brakkig-zoute wind van het IJ, die slijpsel en roet van het nabijgelegen Centraal Station met zich meeneemt en andere industriële aanslag uit verre omstreken. Overal ligt een stoffige laag agressief materiaal en wat erger is: bijna overal zijn corrosieplekken. Op de hoeken van de stalen profielen, maar ook midden op het staal.

‘We werken veel voor bouwbedrijf BAM’, vertelt Robert Sjoers, mede-directeur van het Harderwijkse ESJ Vastgoedonderhoud. Dat bedrijf, met Aldert Veldman als hoofd projectbureau, werkt met een team van projectleiders en voormannen, waaronder Henry Schröder. In het seizoen, dat nu al volop draait, staan zo’n tachtig man op de projecten. Sjoers is RGD BOEI-opgeleid, hij heeft alle certificaten om een gebouw op alle mogelijk installatietechnische en bouwkundige aspecten te inspecteren. ‘Daarom kwam de BAM bij mij terecht met de vraag wat er moest gebeuren´, vertelt hij. ´Uiteraard zaten ze ermee in hun maag. Een gebouw van twaalf jaar oud met zulke grote corrosieproblemen, dat is niet normaal.´

U kunt hier het volledige artikel lezen van SchildersVakkrant.