7 jaar garantie op schilderwerk stalen balkonhekken

Geplaatst op

Woningcorporatie Provides voert groot onderhoud uit aan 19 flats in IJsselstein. Ketenpartner ESJ Vastgoedonderhoud uit Harderwijk biedt Provides 7 jaar garantie het schilderwerk aan de stalen balkonbalustrades.

De combinatie van Sigmacover 256 en Sigma multifinish 2K PU semigloss op een kale ondergrond, verkregen door een eigen ontlakkingsmethode, met reinheidsklasse Sa 2,5 vormt de basis voor de geboden duurzaamheid. De 126 balkonhekken zijn met water onder extreem hoge druk (2.500 bar) gereinigd en hebben na het coaten een corrosiebestendigheid klasse C4. Bas Denters, Projectleider Vastgoed bij Provides: “ESJ Vastgoedonderhoud heeft een aantal scenario’s uitgewerkt en deze paste het best bij onze toekomstvisie voor deze flats.”

Unieke ontlakkingsmethode

De garantie van 7 jaar op het schilderwerk kon ESJ Vastgoedonderhoud alleen hard maken door het balustradestaal eerst volledig te reinigen. Het traditioneel krabben bleek niet afdoende. Föhnen en afbijt hadden door de combinatie van in het verleden gebruikte verfsystemen niet het gewenste resultaat. Ook met branders kon niet alle oude verf worden verwijderd. Het schilders- en onderhoudsbedrijf heeft uiteindelijk een ontlakkingsmethode ontwikkeld waarbij gebruik wordt gemaakt van een hogedrukspuit met een waterdruk van 2.500 bar.

Hoge druk zonder schade

Onder extreme hoge druk verwijdert het water alle vaste verfdelen van het gegalvaniseerde staal zonder de zinklaag te beschadigen. De verfresten worden opgevangen met steigerdoek. Deze doek kan na droging worden uitgeklopt. “De bijzondere ontlakking levert een hoge kwaliteit”, vertelt Eduard Drees, eigenaar ESJ Vastgoedonderhoud. “De bereikte reinigingsklasse Sa 2,5 staat gelijk aan stralen. Daarnaast boeken we ook nog veel tijdswinst omdat deze methode veel sneller is. Het scheelt ons een mandag per hek in vergelijking met krabben.”

Prijs-kwaliteit

Ontlakken in combinatie met een Sigma coatings bood de beste prijs-kwaliteitverhouding. Drees: “Omdat wij risicodragend zijn, hebben we uitgebreid voorwerk verricht. Bij de keuze voor het verfsysteem hebben we gekeken naar de temperatuurrisico’s want we schilderen in de koude periode. We hebben het type bindmiddel beoordeeld, de verwerkbaarheid bij koude en de laagdikte omdat deze mede de duurzaamheid bepaalt. Op basis van deze variabelen kwamen we al snel uit bij Sigma Coatings.”

Verfsysteem

Het gekozen verfsysteem bestaat uit een laag Sigmacover 256. Dat is een tweecomponentenprimer op basis van epoxy voor een goede hechting op staal. De balustrades worden afgewerkt met twee lagen Sigma Multifinish 2K PU semigloss, kleur middengrijs. Deze halfglanzende tweecomponenten finish heeft een basis van polyurethan. De eerste laag verzorgt de hechting en de tweede laag levert de gewenste harding. De totale laagdikte bedraagt 200 mu. Hechting en hardheid leveren een corrosiebestendigheid van klasse C4.

Groot onderhoud

Het groot onderhoud is gestart in september vorig jaar en bestaat naast de balkonhekken uit het reinigen en in de was zetten van de kunststof kozijnen en schilderen van alle houtwerk zoals bergingsdeuren en balkonplanken. De negentien flats zullen ruim voor de zomer allemaal zijn opgeleverd.